maanantai 8. huhtikuuta 2013

Raakaruokinta, muodikas 2000-luvun ruokintailmiö


Aikoja sitten koiria ruukattiin syöttämään ruuantähteillä. Sitten tulivat kuivamuonat, nuo täydelliset, tasapainotetut nappulat, joista koirat saivat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet oikeassa suhteessa. Sitten tulivat ihottumat, korvakierteet, kutina. Onneksi joku keksi, että koirathan ovat susia ja sudet syövät kyllä jotain aivan muuta kuin kuivamuonaa. Keksittiin BARF (bones and raw food). Barf-ruokavalion mittasuhteet saivat alkunsa kokonaisesta saaliseläimestä. Kuinka paljon yhdessä ruhossa on luuta, lihaa, sisäelimiä ja vähän saaliseläimen mahalaukussa levännyttä kuituakin. Mietitäänpä vielä: meidän labradorinnoutajat eivät näytä, eivätkä käyttäydy kuin sudet. Ne ovat kesyjä, luppakorvaisia noutajia, eivät saalistajia. Voidaanko siis ajatella, että ne söisivät tismalleen kuin sudet? Minusta ei.

Mainostin aikaisemmassa kirjoituksessani raakaruokintaa, ja edelleenkin liputan sen puolesta. Luiden, lihan, sisäelimien ja kasvisten osuuksiin on minusta kuitenkin paneuduttava pintaa syvemmälle. Myös vitamiinien, erityisesti D-vitamiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota. Hiilihydraatteja koira ei tarvitse, lukuunottamatta tiinettä ja imettävää narttua, mutta kuitua jonkinverran kylläkin. Huomioon otettavia asioita ovat myös raa'asta broilerista mahdollisesti tarttuva salmonella ja pienet lapset.

Aloitin joulukuussa raakaruokinnan molemmille koirille luu/liha-suhteella 70/30. Tästä tultiin aika nopeasti alaspäin 60/40 tasolle ummetuksen vuoksi. Erityisesti Taikalla (9v.) oli vaikeuksia sulattaa näin suurta luumäärää. Enkä sinänsä ihmettele, onhan toinen syönyt kuivamuonaa 9 vuotta elämästään. Taikan elimistö on todennäköisesti jollain tapaa tottunut kuituipitoiseen ruokaan. Taikan ruokavalio onkin tiputettu tasolle 45/55. Lisäksi se saa kauraleseitä päivittäin. Molemmat saavat myös merilevää ja öljylisää (Viacutan/Nutrolin tai lohiöljy + kylmäpuristettu rypsiöljy).

Viikoittainen ruokavalio koostuu 6 eri eläimen (nauta, sika, broileri, kalkkuna, ankka, lohi) lihoista/luista. Tällä hetkellä kaikki luut (paitsi ajanvieteluut) annetaan murskattuna hotkimisen takia. Viikottainen ruokavalio sisältää lisäksi maksaa (a- & d-vitamiini), kalaa (d-vitamiini, rasvahapot), kananmunaa (a- & d-vitamiini, kalsium, biotiini, rasvat), kasvismarjamössöä (kuitu, flavonoidit, c-vitamiini, kivennäis- ja hivenaineet), sian selkärankaa (nivelaineet) ja naudan mahaa (ruuansulatusentsyymit, kuitu).

Hygieniasta huolehditaan sulattamalla päivän ateriat koirien omissa ruokakipoissa ja pyyhkimällä mahdolliset roiskeet heti desinfioivalla aineella. Kädet pestään heti ruokien käsittelyn jälkeen.

D-vitamiini on ihmisten puolella kuuma puheenaihe. Epäselvää on, miksi koirat kehittävät luuston kehityshäiriöitä niin helposti, ja onko kalsium-fosfori-suhteella niin iso merkitys kuin me luulemme. Kehityshäiriöiden syiksi on heitetty myös liiallista proteiinia, rasvaa ja D-vitamiinia. Who knows?

Helsingin Yliopistolla on meneillään suuri ruokintakysely. Käykääpä kaikki kantamassa kortenne kekoon, niin ehkä saamme vielä joskus näihin kysymyksiin vastauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti