torstai 6. marraskuuta 2014

DogEnvi -näytteenotot

Viime sunnuntai tuli vietettyä Sannan ja Pihkan seurassa Nurmijärvellä, jossa järjestettiin DogEnvi -näytteidenotot. DogEnvi-tutkimuksessa tutkitaan mikrobiotan, allergiataipumuksen ja piilevän tulehduksen yhteyttä elinympäristöön koirilla ja koiranomistajilla. 

Olimme siis päättäneet Sannan kanssa uhrautua taas hyvän tutkimuksen puolesta ja luovutimme itsestämme ja koiristamme verta, ihosoluja ja ulostenäytteitä. Näytteitä kun tarvittiin sekä koirasta että sen omistajasta. Noh, mitäpä emme tekisi hyvän ja tarpeellisen tutkimuksen hyväksi! Tämä tutkimus kiinnosti minua itseäni myös tulevana kasvattajana.

Tutkimuksessa verinäytteistä on tarkoitus mitata allergiasta kertovia vasta-aineita, tulehduksesta kertovia proteiineja ja immuunijärjestelmän tasapainotilasta kertovia proteiineja. Näiden lisäksi selvitetään iho- ja ulostenäytteistä ihon ja suoliston mikrobilajisto. Kyselylomakkein ja GPS-seurannalla kerätään tietoa elinympäristöstä. Tutkimuksessa näytteet otetaan kahdelta yleiseltä koirarodulta (labradorinnoutaja ja lapinkoira) ja heidän omistajiltaan. Lisäksi näytteet otetaan koirien emoilta ja kasvattajilta, ja pieneltä verrokkiryhmältä, joilla ei ole koskaan ollut merkittäviä koirakontakteja. Tutkimusaineisto mahdollistaa vertailun koko elämänsä maalla ja kaupungissa viettäneiden koirien välillä, kuten myös sellaisten koirien, joiden elinympäristö on syntymän jälkeen vaihtunut.

Tessa ja Pihka tulevat siis saamaan vielä keväällä GPS-paikannuspannat kaulaansa viikon ajaksi. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, millaisia koukeroita GPS-piirturi tulee piirtämään... :D

Täytettäviä lomakkeita riitti melkein kahdeksi tunniksi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti