lauantai 2. tammikuuta 2016

Tessalla on atopia

Niinhän siinä eliminaatiodieetissä sitten kävi, ettei mitään ruoka-aineallergiaa löytynyt. Eliminaatio suoritettiin loppujen lopuksi kahteen kertaan sekä RC:n Anallergenic ruualla, että raakaruualla. Kummankaan dieetin aikana ei kutina lakannut, eikä toisaalta lisääntynyt provokaation eli vanhaan ruokavalioon takaisin siirryttäessä. Atopia diagnoosi asetettiin lopulta marraskuussa, kun kaikki muut kutinaa aiheuttavat tekijät oli poissuljettu.

Tällä hetkellä Tessaa hoidetaan siklosporiinilla, ja se näyttää ainakin helpottavan oireita siinä määrin, että se yhdistettynä shampoopesuihin, rasvauksiin ja muihin paikallishoitoihin näyttäisi tehoavan siinä määrin, että voimme alkaa suunnittelemaan kisakentille paluuta!
Tätä ennen tarvitsemme Kennelliitolta poikkeusluvan, sillä antidoping-säännöt estävät kilpailemisen lääkityksen alaisena. Hakemukset poikkeuslupaa varten ovat kuitenkin jo lähteneet Kennelliittoon, eli nyt vain jännityksellä odotamme vastausta sieltä. :)

Koiran atopia lyhyesti

Atopia eli krooninen atooppinen dermatiitti on vahvasti perinnöllinen, tulehduksellinen ja kutiseva ihosairaus. Atopia ilmenee kutinana, ihon raapimisena ja punoituksena. Se on koirien yleisin ihosairaus ja kaikista koirista noin 10-20% on atoopikkoja. 
Tiivistetysti voidaan sanoa, että atopiaa sairastava koira reagoi ihollaan ympäristön allergeeneja vastaan, toisin sanoen koira on allerginen ympäristölleen. Atopia on elinikäinen vaiva, joka ei ole parannettavissa, mutta huolellisella hoidolla sitä pystytään onneksi hallitsemaan. Paikallishoidot ovat tärkeässä asemessa, mutta usein oireiden riittävään hallitsemiseen tarvitaan yhdistelmähoitoa, jossa systeemisillä kortikosteroideilla ja/tai siklosporiinilla pyritään hillitsemään ihon puolustusmekanismeja. Jos allergeeneja on rajattu määrä ja ne saadaan tunnistettua, voidaan kokeilla siedätyshoitoa. Atooppisen koiran hoito vaatiikin koiran koko eliniän kestävää sitoutumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti